ΠΙΘΑΝΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

 



 Θεσσαλονίκη,  17/2/2023

 

Φίλε μου Κώστα,

            Ελπίζω να είσαι καλά και να πήρες τελικά το πτυχίο σου! Συγνώμη που δε σου έγραφα τόσο καιρό όμως, όπως ξέρεις, είχα αρκετές υποχρεώσεις που εκκρεμούσαν και μέσα σε αυτές ήταν και τα μαθήματα του σχολείου. Γι’ αυτό το θέμα σου στέλνω αυτή τη φορά το γράμμα που κρατάς στα χέρια σου.

            Επειδή γνωρίζεις το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας, ξέρεις πολύ καλά πως αυτό το σύστημα έχει αρκετά προβλήματα σε όλους τους τομείς. Στον τομέα της κατάστασης των κτιρίων τα προβλήματα το τελευταίο καιρό έχουν υπεραυξηθεί και η κακή ασφάλεια που παρέχουν τα καθιστά ακατάλληλα λόγω της παλαιότητά τους, της έλλειψης των απαραίτητων μέσων διδασκαλίας, όπως είναι οι μικρές αίθουσες, τα λίγα θρανία και τα ανεπαρκή εργαστήρια. Στον εκπαιδευτικό τομέα, οι ανενεργοί εκπαιδευτικοί, η λανθάνουσα εξεταστέα ύλη και ο τρόπος εξέτασής της αποτελούν τα κυριότερα μειονεκτήματα. Παρ’ όλα τα προβλήματα, αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα έχει και κάποια πλεονεκτήματα τα οποία συμβάλλουν με τη σειρά τους στη σωστή μόρφωση της νέας γενιάς. Κάποια από αυτά είναι η σωστή διάρκεια της διδακτικής ώρας, η οποία έχει οριστεί με βάση τη σωματική υγεία, ο διαχωρισμός του συστήματος σε βαθμίδες και η υποχρεωτική φοίτηση, στην οποία περιλαμβάνονται οι βασικές και αναγκαίες γνώσεις.

            Στην πραγματικότητα, αυτό το σύστημα κατακλύζεται από περισσότερα προβλήματα παρά από θετικά χαρακτηριστικά, συνεπώς χρήζει βελτίωσης η οποία θα το οδηγήσουν στην κορυφή. Λόγω του ότι τα κτίρια φιλοξενούν ψυχές μικρών παιδιών, θα πρέπει να βρίσκονται πάντα σε καλή κατάσταση, δηλαδή να συντηρούνται ή ακόμη και να ανακατασκευάζονται σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, καθώς επίσης και να περιλαμβάνουν εργαστήρια πληροφορικής, φυσικών επιστημών και χώρους αναγκαίους για την εκπαίδευση. Επιπλέον, το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών καθώς και των εκπαιδευτικών, ώστε να γίνει πιο αποδοτικός.

            Συμπερασματικά, το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας έχει αρκετά προβλήματα, τα οποία μόνο με έναν ικανό ηγέτη μπορούν να επιλυθούν. Βεβαίως, έχει θετικά στοιχεία, τα οποία πρέπει να διατηρηθούν και να μην αλλοιωθούν με το πέρασμα του χρόνου, έτσι ώστε να συνεχιστεί και να φωτιστεί η ελληνική Ιστορία.

            Τώρα όμως θα πρέπει να σε αφήσω, γιατί τελειώνει η προθεσμία μιας εργασίας μου και δε θα προλάβω να την ολοκληρώσω. Δώσε πολλά χαιρετίσματα στους γονείς σου και, όταν μου στείλεις, γράψε μου και τη δική σου γνώμη για το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας.

 

Με πολλή αγάπη,

ο φίλος σου Βασίλης





                                                                                                                                   Κολχικό,17/2/2023    

Αγαπητέ μου θείε,

Πώς περνάς στην Αθήνα, πες μου τα νέα σου. Εγώ πάντως περνάω πολύ καλά, πήρα το πτυχίο μου για τα αγγλικά και σύντομα θα αγοράσω και νέο κινητό. Παρόλα αυτά, το σχολείο μου δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση, όχι μόνο ως προς το κτίριο του σχολείου, αλλά και ως προς την καθημερινή εκπαίδευση καθώς και τις συμπεριφορές των καθηγητών μου.

Για παράδειγμα, η κατάσταση του κτιρίου και της τάξης μου είναι άθλια, οι τοίχοι ξεβάφουν, είναι ζωγραφισμένοι, έχουν παντού τρύπες και πολλές από τις πρίζες δεν λειτουργούν. Άλλο πρόβλημα είναι ο τρόπος διδασκαλίας, που είναι υπερβολικά αυστηρός, η τράπεζα θεμάτων, που έχει πολύ δύσκολες ασκήσεις, η διάρκεια του μαθήματος, που είναι πιο μεγάλη απ’ ότι θα έπρεπε και τα διαλείμματα, που είναι πολύ σύντομα.

Όλα τα προβλήματα που ανέφερα παραπάνω, θα τα βελτίωνα για το συμφέρον όλων μας. Πρώτα, θα έβαφα τους τοίχους με το χρώμα που προϋπήρχε, για να σβήσω τις … ζωγραφιές που τους «στόλισαν». Επίσης, θα έκανα αλλαγές στα διαλείμματα, επιμηκύνοντάς τα από 10 σε 15 λεπτά και θα μείωνα το 45/λεπτό μάθημα σε μισάωρο, καθώς και θα καταργούσα την τράπεζα θεμάτων. Τέλος θα επιδίωκα την αλλαγή στη συμπεριφορά των καθηγητών, ζητώντας τους να γίνουν πιο επιεικείς και να μην μας αναθέτουν ασκήσεις για το σπίτι.

Τέλος πάντων, αυτά είχα να σου πω, θείε μου, οπότε θα τα πούμε από κοντά την άλλη βδομάδα.

                                                                                                                                    Με πολλή αγάπη,

                                                                                                                            ο ανιψιός σου Νικόλας

 

         

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις